Fură widget-ul Zamolxis Xl8!

Intai as dori sa le multumesc celor care m-au ajutat atat de mult:

~ Ii multumesc tatalui meu pentru ca el a fost cel ce mi-a aratat cum se creaza un blog.

~ Ii multumesc mamei mele pentru ca de fiecare data vroia sa vada noutatile pe site.

~ Le multumesc bunicilor mei, care, chiar daca nu sunt in de-al de internetului tot le-a pasat de ceea ce am facut si mi-au laudat munca.

~ Ii multumesc domnului meu diriginte, care, poate fara incurajarile lui acest blog nu ar mai fi fost in picioare.

~ Ii multumesc colegei mele Mihaela, care, fara ea, nici nu stiam ca exista cartile din seria Amurg, eu vazand doar primul film la vremea respectiva.

~ Le multumesc colegelor mele Diana si Corina pentru ca m-au ajutat un timp cu detinerea blogului.

~ Le multumesc Ioanei si lui Radu pentru ca m-au ajutat cu postarile, si anume mi-au dat poze noi, respectiv filme create de fani.

~ Si, nu in ultimul rand, le multumesc cititorilor mei.

Colectia Amurg


                           Amurg- prima carte
                        (Twilight)
Isabella „Bella” Swan se mută din seninul Phoenix, Arizona în înnoratul Forks, Washington ca să locuiască cu tatăl ei, Charlie. Ea se decide asupra acestui fapt pentru ca mama sa, Renée, să poată călători cu soţul ei, Phil Dwyer, care joacă într-o ligă minoră de baseball. Nefiind niciodată o elevă prea populară, ea este surprinsă să constate atenţia de care se bucură la noua şcoală şi felul în care băieţii intră în competiţie pentru ea. Izbuteşte să se împrietenească chiar din prima zi cu un grup de studenţi, însă atenţia ei este atrasă de copiii adoptivi ai doctorului Cullen, cinci adolescenţi stranii care formează micul lor grup în care aparent nimeni nu are acces,chiar daca amandoi se priveau reciproc insistent.        La ora de biologie, ea se aşează lângă Edward Cullen, iar el pare de-a dreptul dezgustat de ea, încercând după oră chiar să-şi schimbe cursurile pentru a o evita, lucru care o azvârle pe fată într-o confuzie totală. Confuzia ei sporeşte atunci când Edward nu mai apare la şcoală, şi se transformă într-o uluire totală în momentul în care el se întoarce, cu o atitudine total schimbată faţă de ea. În momentul în care Edward îi salvează viaţa, oprind un camion care era cât pe ce să o strivească, Bella realizează că ceva este în neregulă cu colegul ei. După ce îl păcăleşte pe un prieten de familie, Jacob Black din tribul Quileute, făcându-l să îi relateze o legendă locală, Bella banuieste că Edward şi familia sa sunt vampiri, dar nici acest lucru nu poate stopa atracţia irezistibilă pe care o simte faţă de el. Ulterior, ea află chiar de la Edward că cei din familia Cullen au decis cu mult timp în urmă să se abţină de la sângele uman, apelând în schimb la sângele animalelor pentru a se hrăni.     
Nici lui Edward nu îi este indiferentă Bella, însă el e conştient de pericolul permanent la care o expune de fiecare dată când se văd - pentru el, mireasma ei este de o sută de ori mai puternică decât a oricărui alt om, şi este nevoit să facă uz de toată puterea lui de stăpânire pentru a nu-i face rău. Cu timpul însă, Edward necesită din ce în ce mai puţin efort pentru a se stăpâni şi relaţia lor devine mai trainică. 
Apariţia unui alt grup de vampiri azvârle însă totul în aer. James, liderul lor, surprins de protecţia pe care familia Cullen o acordă Bellei, consideră uciderea ei drept o provocare, şi, prin urmare, începe să o vâneze. Bella este nevoită să fugă din Forks împreună cu Jasper şi Alice, doi dintre fraţii adoptivi ai lui Edward, şi să se ascundă într-un hotel din Phoenix. Acolo, ea primeşte un telefon de la James în care acesta îi spune că o ţine captivă pe mama ei, şi îi cere să se predea dacă doreşte ca aceasta să trăiască. Bella soseşte singură la studioul de dans unde se afla James, doar pentru a descoperi că mama ei nici nu fusese luată prizonieră, şi că totul fusese o înşelăciune. James încearcă să o ucidă pe Bella, însă Edward, împreună cu restul familiei, o salvează. Odata ce realizează că James a muşcat-o de mână pe Bella, Edward suge veninul din trupul ei înainte ca acesta să se răspândească şi să o transforme într-un vampir. Reîntorşi în Forks, Bella şi Edward participă la balul de absolvire al liceului, unde fata îşi exprimă dorinţa de a deveni vampir, dorinţă pe care iubitul ei refuză să i-o îndeplinească.


Personajele din aceasta carte:

Bella Swan (Interpretata in film de actrita Kristen Stewart)
- personaj principal
Edward Cullen (Interpretat in film de actorul Robert Pattinson)
- are puterea de a citi mintile, in afara de cea a Bellei
Jacob Black (Interpretat in film de actorul Taylor Lautner)
- prietenul din copilarie al Bellei
Carlisle Cullen (Interpretat in film de actorul Peter Fascinelli)
- tatal lui Edward
Esme Cullen (Interpretata in film de acrtita Elizabeth Reaser)
- mama lui Edward
Rosalie Cullen (Interpretata in film de acrtita Nikki Reed)
- sora lui Edward
Emmett Cullen (Interpretat in film de actorul Kellan Lutz)
- fratele lui Edward
Alice Cullen (Interpretata in film de actrita Ashley Greene)
- sora lui Edward care vede viitorul
Jasper Cullen (Interpretat in film de actorul Jackson Rathbone)
- fratele lui Edward care are puterea de a linisti pe oricine
James (Interpretat in film de actorul Cam Gigandet)
- liderul grupului de vampiri care vor sa o ucida pe Bella
Victoria (Interpretata in film de actrita Rachelle Lefevre)
- partenera lui James
Laurent (Interpretat in film de actorul Edi Gathegi)
- al treilea vampir din grupul lui James
Charlie Swan (Interpretat in film de actorul Graham Greene)
- tatal Bellei
Billy Black (Interpretat in film de actorul Gil Birmingham)
-         tatal lui Jacob
Renée Dwyer (Interpretata in film de actrita Sarah Clarke)
- mama Bellei
Tyler Crowley (Interpretat in film de actorul Gregory Boyce)
Lauren Mallory (Aceasta persoana nu apare in film)
Mike Newton (Interpretat in film de actorul Michael Welch)
Angela Weber(Interpretata in film de actrita ChristianSerratos)
Eric Yorkie (Interpretat in film de actorul Justin Chon)
* toti cei de mai sus care nu au o prezentare sunt colegi ai BelleiCoperta

Stephenie Meyer a afirmat că mărul de pe copertă reprezintă fructul interzis din cartea Geneza. Acesta simbolizeaza iubirea dintre Bella şi Edward, care este interzisă, similară fructului din Copacul cunoaşterii binelui şi răului, lucru evidenţiat de citatul din Geneza 2:17 care deschide cartea. De asemenea reprezintă alegerea.


Premii şi Nominalizări
Amurg şi-a câştigat renumele şi a cucerit numeroase distincţii cum ar fi:
~Cea mai bună cartea a anului - New York Times Cea mai bună carte a deceniului... până acum” - Amazon.com
~Alegerea „Hot List” - Teen People
~„Top zece cea mai bună carte pentru tinerii adulţi” - American Library Association ~Traducere în 20 de limbi

Critici
Criticile recepţionate de Amurg sunt împărţite.
~Booklist a scris: Sunt câteva defecte aici- o intrigă care putea fi mai strânsă, o utilizare excesivă a adjectivelor şi adverbelor pentru a susţine dialogul- dar acest roman întunecat ţi se prelinge în suflet.
~Kirkus a afirmat: 'Amurg' este departe de perfecţiune: Edward ilustrat drept un tragic erou monstru este prea byronic, iar farmecul Bellei este bazat mai mult pe magie decât pe caracter. În orice caz, ilustrarea unor iubiţi primejduiţi îşi are farmecul ei; fanii romanelor întunecate vor rezista cu greu tentaţiei.
~Publishers Weekly descriu pasiunea Bellei pentru marginalizatul Edward, relaţia lor riscantă şi lupta lăuntrică a lui Edward ca o metaforă pentru frustarea sexuală ce acompaniaza adolescenţa.
~Johanna Pohlete, reporter BusinessWorld Weekender, a remarcat isteria în masă din jurul cărţii Amurg şi a seriei ca un tot unitar.

   Luna Noua- a doua carte
  (New Moon)

Cartea ne-o prezintă pe Bella înspăimântată de împlinirea vârstei de optsprezece ani, care semnifică un an în plus faţă de vârsta fizică a iubitului ei, Edward. În timpul aniversării organizate pentru ea de către familia Cullen, ea se taie accidental într-o foaie de hârtie şi este atacată de Jasper, fratele lui Edward, ceea ce îl face pe acesta din urmă să se gândească în mod serios asupra pericolului permanent la care o expune. Crezând că aşa este mai bine pentru ea, Edward hotărăşte să se despartă de ea, şi o anunţă că el şi familia lui se vor muta din Forks. Bella insistă să vină cu el, însă Edward îi spune că nu o mai iubeşte. Plecarea lui o aruncă pe Bella într-o depresie şi o suferinţă profundă.                     Câteva luni mai târziu, neştiind ce să mai facă pentru a o scoate din starea de depresie, tatăl ei, Charlie ameninţă că o va trimite înapoi la mama ei. Speriată de acest fapt, Bella se hotărăşte să iasă împreună cu colega ei Jessica la film. Cu această ocazie, ea descoperă că poate auzi vocea lui Edward atunci când se află în situaţii primejdioase. Dorind cu disperare să îi audă vocea din nou, Bella decide să se pună cu bună ştiinţă în situaţii riscante. Ea cumpără două motociclete şi i le dă prietenului ei, Jacob, rugându-l să le repare pe amândouă şi apoi să o înveţe să meargă pe una dintre ele. Prietenia lor se dezvoltă din ce în ce mai mult şi Bella reuşeşte să îşi mai revină puţin. Însă nici Jacob nu duce lipsă de secrete - el este vârcolac, duşman natural al vampirilor, care şi-a jurat să protejeze oamenii de „cei reci”. Bella îi află secretul după ce e atacată de vampirul Laurent, fost tovarăş al lui James. Un grup de lupi gigantici o salvează, iar fata descoperă ulterior că şi prietenul ei se numără printre aceştia. Dar problemele nu s-au încheiat o dată cu moartea lui Laurent - pe urmele Bellei se află acum Victoria, iubita lui James, care e decisă să răzbune moartea partenerului ei.                                                                              Pentru a auzi din nou vocea lui Edward, Bella sare de pe o stâncă (un sport practicat adesea de tinerii din La Push) şi aproape că se îneacă, dar e salvată la timp de Jacob. In aceeasi seara, Alice, sora lui Edward, se întoarce alarmată în Forks. Ea îi explică Bellei că a avut o viziune cu ea aruncându-se de pe stâncă, şi că a crezut că încearcă să se sinucidă. În vremea aceasta, Edward este informat greşit de către Rosalie, cealaltă soră a sa, că Bella a murit, drept pentru care se îndreaptă spre Italia, cu intenţia de a le cere vampirilor Volturi să îl ucidă. Din fericire, Alice şi Bella reuşesc să îl oprească la timp, însă Volturi cer ca Bella să fie transformată la rândul ei în vampir, ameninţând că în mod contrar o vor ucide pentru a se asigura că secretele lor nu vor fi trădate. Cei trei sunt nevoiţi să promită că Bella va deveni vampir.                                                La întoarcerea în Forks, Edward îi mărturiseşte Bellei că de fapt nu a încetat niciodată să o iubească şi îi cere iertare, explicând că a crezut că făcea ceea ce era mai bine pentru ea. Bella îl iartă şi îşi exprimă din nou dorinţa de a deveni vampir, însă Edward tot nu este de acord, fiind de părere că el şi familia lui o pot proteja de Volturi. Fata decide să îi roage pe cei din familia Cullen să voteze asupra acestui fapt, şi toţi votează pentru ea, mai puţin Edward şi Rosalie. Edward însă este de acord ulterior să o transforme chiar el în vampir, dar numai cu condiţia ca ea să se mărite cu el.
Personaje noi:

^Volturi
Clanul vampirilor cunoscuţi drept Volturi îşi are reşedinţa în Volterra, Italia. Ei există de peste trei mii de ani şi acţionează ca un fel de poliţie, conducându-se după regula conform căreia existenţa vampirilor trebuie ţinută secretă faţă de oameni. Adesea, ei trimit mesageri în toată lumea pentru a împiedica acţiuni ale altor vampiri ce s-ar putea doveni dăunătoare pentru specie. Din garda lor personală fac parte vampiri cu talente speciale, care îi păzesc cu grijă. Carlisle le-a fost oaspete pentru o vreme, dar a plecat, întrucât, spre deosebire de Volturi, el purta în sine dorinţa de a nu răni oamenii, şi de asemenea pentru că intenţiona să îşi creeze propriul clan în SUA.
Volturi îşi fac pentru prima oară apariţia în Luna nouă, atunci când Edward, crezând că Bella a murit, călătoreşte spre Volterra pentru a le cere să îl ucidă. Atunci când Bella şi Alice vin la faţa locului, Volturi realizează că Bella e om şi cer ca ea să fie transformată în vampir pentru a nu le trăda secretele, ori dacă nu, să fie ucisă.
         Liderii Volturi sunt Aro, care poate citi orice gând al unei persoane pe care o atinge, Marcus, care poate să simtă relaţiile existente între persoane, şi Caius. Soţia lui Aro, Sulpicia, soţia lui Caius, Athenodora, şi fosta soţie a lui Marcus, Didyme, care avea puterea de a-i face fericiţi pe alţii, au sau au avut de asemenea rol de lideri. Garda Volturi e constituită din 32 de membri, printre care se numără Jane, care poate crea iluzia mentală de durere, Alec, capabil să anihileze simţurile celorlalţi, Demetri, care poate vâna pe oricine, odată ce cunoaşte sensul general al minţii respectivului, Chelsea, care poate schimba legăturile sentimentale dintre persoane şi Renata, care poate face pe oricine să se simtă dezorientat în preajma ei („scut”).^Vârcolacii
În seria „Amurg”, vârcolacii nu îmbătrânesc, atâta timp cât se transformă în mod regulat în lupi. Se vindecă repede, beneficiază de o forţă şi o viteză sporită, şi pot comunica telepatic unul cu celălalt atunci când se află în formă de lup. La sfârşitul romanului Zori de zi este dezvăluit faptul că termenul de „vârcolac” este folosit în mod impropriu pentru membrii tribului Quileute. Ei sunt doar fiinţe ce îşi schimbă forma, adevăraţii vârcolaci fiind „Copiii Lunii”, care se schimbă atunci când e lună plină.
O altă caracteristică a vârcolacilor este procedeul denumit „imprint”, prin care ei îşi găsesc sufletul-pereche, un procedeu natural şi involuntar, care nu ţine cont de sentimentele pe care ei le-ar putea avea pentru o altă persoană, şi care îi obligă practic să graviteze, metaforic vorbind, în jurul persoanei care i-a atras.
Iniţial, vârcolacii sunt puşi de autoare în opoziţie cu vampirii, fiind descrişi drept duşmani ai acestora, atitudine manifestată chiar şi faţă de familia Cullen, în ciuda armistiţiului avut cu aceştia din urmă. Lucrurile iau o altă turnură în urma evenimentelor înfăţişate în cel de-al treilea şi cel de-al patrulea roman al seriei, atunci când vărcolacii sunt transformaţi de autoare în aliaţi ai familiei Cullen.
Printre varcolacii cartii, sunt enumerati, in afara de Jacob, si: Sam Uley (liderul haitei), Quil Ateara, Embry Call, Paul, Jared, Leah Clearwater (singura fata varcolac), Seth Clearwater (fratele mai mic al lui Leah), Colin şi Brady (cei mai tineri varcolaci). Mai exista si Emily Young, logodnica lui Sam. Aceasta nu este varcolac, este doar un simplu om.

Coperta

Stephenie Meyer a spus că floarea de pe copertă nu are nicio semnificaţie în povestea ei, arătând că ea nu a fost în niciun fel implicată în designul coperţii. Desi autoarea a spus că floarea nu are nici o legatură cu romanul, unii consideră că floarea ofilită reprezintă speranţa Bellei de a îl revedea pe Edward, speranta care se "ofileste" odata cu trecerea timpului.                                                                                                                                Titlul se referă la cea mai întunecată dintre fazele lunii, indicând astfel faptul că Bella trece printr-o perioadă întunecată din viaţa ei.

Premii şi nominalizări
Luna nouă a atins prima poziţie în „Bestseller List for Children's Chapter Books” (New York Times) în a doua săptămână de când a intrat pe listă, şi a rămas acolo pentru unsprezece săptămâni, petrecând în total peste treizeci de săptămâni în acest clasament.

Critici
~Cititorii au scris pe DearAuthor.com că „[Stephenie Meyer] a portretizat-o [pe Bella], intenţionat sau nu, drept o egoistă care nu poate supravieţui decât cu ajutorul unui bărbat.”
~Site-ul AvidBookReader.com a precizat că „Protagonista şi naratoarea, Bella, se întâmplă să fie cel mai slab personaj din toată seria şi cel mai enervant”
~Alte critici spun că „Pe la mijloc, povestea îşi pierde cumva din ritm, şi fanii ar putea să aştepte cu nerăbdare întoarcerea vampirilor. Totuşi, evenimentele din 'Luna nouă', vor lăsa fanii lui Meyer nerăbdători să citească urmarea”

  


    Eclipsa – a treia carte
       (Eclipse)

Eclipsa continuă relaţia dramatică dintre Bella şi Edward. Edward îşi explică ezitarea de a o transforma pe Bella într-un vampir, spunând că el crede că vampirii sunt fiinţe fără suflet, care nu au loc în rai. Bella acceptă să se mărite cu el, în ciuda ezitărilor datorate divorţului dintre părinţii ei.                                                                                                 Între timp, în oraşul Seattle încep să se petreacă lucruri ciudate - brusc un val de crime se abate asupra aşezării, iar Edward suspectează faptul că acestea ar putea să fie cauzate de un vampir incapabil să îşi controleze setea. Între timp, Alice, sora lui Edward, are o viziune conform căreia Victoria, fosta iubită a lui James, care caută să o ucidă pe Bella cu orice preţ, s-a întors în oraş. În acest context, Edward ezită să o lase pe Bella să îl viziteze pe Jacob Black, dar, atunci când fata insistă, spunând că nici Jacob, nici restul vârcolacilor nu o vor răni, el cedează. Situaţia se complică atunci când Jacob îşi mărturiseşte iubirea pentru Bella şi îi spune că va face tot posibilul pentru a o determina să îl aleagă pe el în locul lui Edward.                                                                                            Ulterior, atât Bella cât şi familia Cullen îşi dau seama că uciderile din Seattle fac parte din planul diabolic al Victoriei, care şi-a creat o armată de vampiri nou-născuţi cu scopul bine definit de a o prinde, tortura şi ucide pe Bella. Pentru a putea opri această ameninţare, familia Cullen se se aliază cu vârcolacii conduşi de Sam Uley. În timp ce toţi ceilalţi se pregătesc de luptă, Edward şi Bella se refugiază în munţi, fiind ulterior însoţiţi de Jacob şi de tânărul vârcolac Seth Clearwater. Ei petrec o noapte întreagă ascunşi, şi, de dimineaţă, Jacob îi surprinde pe Bella şi Edward discutând despre logodna lor. Rănit, el ameninţă că se va duce să se lupte cu armata Victoriei şi se va lăsa ucis. Pentru a-l opri, Bella îl sărută, şi îşi dă seama că şi ea este îndrăgostită de el. Edward află de sentimentele ei, dar nu o condamnă, considerând că a ajutat la dezvoltarea lor în momentul în care a părăsit-o.                                                                                                                        Victoria izbuteşte să urmărească mirosul lui Edward şi ajunge la locul unde se aflau atât el cât şi Bella şi Seth, şi Edward este forţat să lupte. Cu ajutorul lui Seth, el o distruge pe Victoria, şi, la scurt timp după aceea, familia Cullen şi vârcolacii îi omoară şi pe ceilalţi vampiri. Clanul Volturi apare la faţa locului pentru a distruge puţinii supravieţuitori rămaşi, şi lupta se încheie. După ce totul se termină, Bella îi explică lui Jacob că îl iubeşte, dar că iubirea ei pentru Edward este mai mare şi că nu poate trăi fără el.                                                                                                                                Epilogul este povestit din punctul de vedere al lui Jacob. În momentul în care primeşte o invitaţie la nuntă din partea lui Edward, în care acesta îşi exprimă recunoştinţa pentru felul în care a protejat-o pe Bella, Jacob se transformă în lup şi fuge din Forks, încercând să îşi uite durerea.

Personaje noi:

Bree Tanner – este un vampir nou nascut de Victoria. Ea este ultimul vampir ramas in viata deoarece Carlisle i-a dat a doua sansa. Din pacate, cum Volturii nu dau o a doua sansa, a fost omorata de acestia. Stephenie Meyer a scris si o carte, “The short second life of Bree Tanner” (“A doua scurta viata a lui Bree Tanner”), in care este explicata viata unei tinere transformata si omorata in durere.
Riley – tot un vampir creat de Victoria, numai ca acesta este creat inainte de ceilalti si apare in Eclipse ca si partener al Victoriei, desi ea nu simte nimic pentru el.

Coperta şi semnificaţia titlului
Coperta înfăţişează o panglică roşie destrămată. Aceasta reprezintă alegerea pe care Bella trebuie să o facă între prietenia şi iubirea pentru Jacob şi iubirea pentru Edward. Meyer a adăugat şi faptul că panglica semnifică şi ideea că Bella nu se poate desprinde complet de viaţa ei umană.
Titlul provine din cuvintele lui Jacob Black: The clouds I can handle, but I can't fight with an eclipse (Pot să mă descurc cu norii, dar nu pot lupta cu o eclipsă), prin care el îşi exprimă renunţarea la lupta pentru iubirea Bellei.
Lansarea romanului

Cu câteva luni înainte de lansarea romanului Eclipsa, Meyer a găzduit un eveniment de promovare al romanului la Universitatea din Arizona, cu ajutorul unei librării locale. Biletele s-au vândut în şapte ore, şi Meyer a ţinut un al doilea eveniment în aceeaşi zi pentru care biletele s-au vândut în patru ore. Meyer a citit primul capitol din Eclipsa, care a fost lansat în aceeaşi zi în ediţia specială a cărţii Luna nouă. Meyer a postat primul capitol şi pe site-ul ei oficial şi a pus câte un citat din roman pe parcursul fiecăreia din cele 37 de zile rămase până la lansarea oficială.                                                              Pe 25 iulie, librăriile Barnes and Noble au oferit în mod accidental copii ale romanului Eclipsa câtorva dintre clienţii care făcuseră deja comandă pentru ele. În declaraţia oferită de Barnes and Noble se stipula că a fost vorba de o eroare a calculatorului.                                                                                                                            În încercarea de a preveni spoilerele, multe forumuri ale seriei au fost închise, ca şi Twilight Lexicon. Stephenie Meyer şi-a închis şi comentariile de pe MySpace, şi a rugat într-o scrisoare deschisă cititorii care deţineau romanul deja să ţină sfârşitul pentru ei până când restul fanilor seriei aveau să aibă şansa de a citi şi ei romanul.

Critici
~LoveVampires.com a scris că „Cititorii adulţi s-ar putea să fie deranjaţi de relaţiile pline de angoasă adolescentină din roman, dar dacă v-au plăcut deja scrierile anterioare ale autoarei, vă va plăcea şi acest roman.”, şi a oferit cărţii patru stele şi jumătate din cinci.
~nne Rouyer de la School Library Journal a spus că „Meyer ştie ce vor fanii ei: suspans, fiori, şi foarte mult romantism, şi se achită de toate datoriile.”
~elby Gibson-Boyce de la Tulsa World a scris „Am citit romanul fără oprire până l-am terminat. Pur şi simplu nu puteam lăsa cartea din mână. Exact acelaşi lucru mi s-a întâmplat cu Amurg şi cu Luna nouă.”
~Site-ul DearAuthor.com a precizat: „Era clar că, atunci când decizia ca Bella să fie transformată în vampir avea să fie luată, toată tensiunea avea să se evapore, prin urmare autoarea a trebuit să fabrice o serie de conflicte false pentru a menţine povestea interesantă”, şi a notat Eclipsa cu un C.
~Kellan Rice de la Blast Magazine a criticat cartea, numind-o „discriminatorie”, afirmând, „Nu numai că Meyer construieşte între cele două personaje principale o relaţie evident nesănătoasă şi chiar abuzivă, dar o mai şi romantizează şi chiar o idealizează, şi face acest lucru nu numai cu Bella şi Edward, dar şi cu Bella şi Jacob.”
      Zori de Zi-al patrulea si ultimul volum 
            (Breaking Dawn)

-este împărţit în trei „cărţi” sau secţiuni, prima şi a treia carte fiind povestite din punctul de vedere al protagonistei Bella Swan, iar a doua fiind istorisită din punctul de vedere al lui Jacob Black.

Cartea întâi: Bella                                                                                        
Începe cu căsătoria lui Edward şi a Bellei care are loc în cadrul unei ceremonii organizate de Alice. Jacob Black se întoarce cu prilejul nunţii, şi, deşi încă rănit, îi spune Bellei că vrea doar ca ea să fie fericită. După ceremonie, Edward şi Bella se îndreaptă către Insula Esme, un dar oferit de către Carlisle soţiei sale. Ei fac dragoste, dar acest fapt naşte un conflict între ei. Vânătăile de pe corpul Bellei îl determină pe Edward să refuze să mai facă dragoste cu soţia lui până când aceasta nu va fi transformată în vampir. Rugăminţile Bellei îl fac însă să îşi schimbe părerea. La scurt timp, Bella începe să se simtă rău şi îşi dă seama că e gravidă. Speriat de dezvoltarea rapidă a fetusului şi de posibilul impact pe care acest lucru l-ar avea asupra Bellei, Edward o duce la Carlisle pentru un avort. Însă Bella e decisă să păstreze copilul şi îi cere sprijinul lui Rosalie, sora lui Edward, ştiind că aceasta şi-a dorit mereu un copil.

Cartea a doua: Jacob                                                                                                           
Jacob află că Bella este însărcinată, şi că sarcina a adus-o într-o stare îngrozitoare de epuizare. Vârcolacii, văzând în copilul nenăscut al Bellei o ameninţare, iau decizia să atace familia Cullen şi să omoare atât pe Bella cât şi pe copil. Simţind că aşa ceva ar fi nedrept, Jacob se opune deciziei luate de Sam, liderul grupului, şi, invocându-şi dreptul de Alpha, se retrage din haită. El este însoţit de fraţii Leah şi Seth Clearwater, şi toţi trei ajută familia Cullen să o protejeze pe Bella.                                                                               După aproximativ o lună de sarcină, copilul ajunge la maturitate şi Jacob hotărăşte să îl ucidă imediat ce se va naşte. Bella aproape că moare în timpul naşterii, însă Edward reuşeşte să o salveze injectându-i propriul său venin în inimă. Pe parcursul transformării lente şi dureroase a Bellei în vampir, Jacob se „lipeşte” (proces prin care un vârcolac îşi găseşte sufletul pereche) în mod involuntar de Renesmee, fiica Bellei.

Cartea a treia: Bella                                                                                     
Cartea a treia e povestită din nou din perspectiva Bellei, primele capitole fiind consacrate descrierii noilor abilităţi ale eroinei în calitate de proaspăt vampir. Lucrurile se precipită însă când Irina, un vampir din clanul Denali o vede pe Renesmee, fiica celor doi, crede în mod greşit că aceasta este un „copil nemuritor”, fapt ce ar încălca grav regulile lumii vampirilor, şi pleacă să informeze clanul Volturi. Într-o încercare de a salva copilul, familia Cullen adună vampiri din toată lumea pentru a le sta drept mărturie că Renesmee nu poate fi un copil vampir. La o lună după apariţia Irinei în Forks, clanul Volturi soseşte pentru a pedepsi familia Cullen, însă, atunci când descoperă că au fost greşit informaţi, o execută imediat pe Irina pentru greşeala ei. Ei rămân însă indecişi asupra faptului dacă Renesmee ar trebui să fie tratată ca o ameninţare la adresa lumii vampirilor sau nu. Alice şi Jasper, care îşi părăsiseră familia înainte de confruntare, se întorc la timp cu Nahuel, o fiinţă de 150 de ani jumătate om, jumătate vampir ca şi Renesmee. El demonstrează că fiinţele ca el nu prezintă nicio ameninţare şi Volturi sunt siliţi să plece, iar Edward şi Bella îşi câştigă dreptul la o existenţă tihnită alături de fiica lor.Personaje noi:

^ Renesmee Carlie Cullen – este fetita lui Edward si a Bellei.Legat de nume, Stephenie Meyer a scris:„Nu puteam să îi spun Jennifer sau Ashley. Cum numeşti cel mai deosebit copil din lume? M-am uitat pe multe site-uri cu nume de copii. În cele din urmă am realizat că nu exista niciun nume omenesc potrivit pentru ceea ce îmi doream, aşa că am inventat unul.” In carte observam ca numele „Renesmee” este format din numele Renee [mama Bellei] si Esme [mama lui Edward] si al doilea nume al fetitei, „Carlie” este compus din numele Carlisle [tatal lui Edward] si Charlie [tatal Bellei]. Ea este pentru Jacob ceea ce este si Emily pentru Sam (adica suflete pereche). Ea are ca putere supranaturala ceva ce e opusul a ceea ce face tatal ei. Spre deosebire de Edward, care citeste gandurile, aceasta fetita perfecta imparte gandurile printr-o singura atingere.                                     
^ Vampirii – la sfarsitul cartii apar vampiri din toata lumea, fiecare avand clanul sau. Mai jos este indexul vampirilor, unde putem sa ii vedem pe toti.


                                    Indexul Vampirilor

In ordine alfabetica, pe clanuri

*      Vampirul poseda o inzestrare supranaturala deosebita
-       Cuplu


CLANUL AMAZIONIAN
Kachiri
Senna
Zafrina*

CLANUL DENALI
Eleazar* - Carmen
Irina – Lauren
Kate*
Sasha
Tanya
Vasilii

CLANUL EGIPTEAN
Amun – Kebi
Benjamin* - Tia

CLANUL IRLANDEZ
Maggie*
Siobhan* - Liam

CLANUL OLIMPIC
Carlisle - Esme
Edward* -  Bella*
Jasper* - Alice*
Renesmee*
Rosalie – Emmett

CLANUL ROMAN
Stefan
VladimirCLANUL VOLTURILOR
Aro* - Sulpicia
Caius – Athenodora
Marcus*

GARDA VOLTURILOR (PARTIAL)
Alec*
Chelsea* - Afton*
Corin*
Demetri*
Felix
Heidi*
Jane*
Renata*
Santiago

NOMAZII AMERICANI (PARTIAL)
Garrett
James* – Victoria*
Mary
Peter – Charlotte
Randall

NOMAZII EUROPENI (PARTIAL)
Alistair*
Charles* - Makenna


Coperta şi semnificaţia titlului

Coperta reprezintă o metaforă în privinţa progresului Bellei de-a lungul seriei; ea începe prin a fi cel mai slab element din poveste, pionul, şi sfârşeşte prin a fi cel mai puternic, regina. Titlul se referă la debutul vieţii Bellei ca vampir. Se mai considera ca imaginea poate fi vazuta din doua perspective. Cea a Bellei, in care ea era pionul si Edward cel important. Dar si cea a lui Edward,in are Bella este regina, motivul pentru care traiaste.
 Lansarea romanului
Revista Entertainment Weekly a lansat o mică parte din Zori de zi pe 30 mai 2008. Stephenie Meyer a postat pe site-ul ei în fiecare zi timp de trei săptămâni până la lansarea cărţii un 'citat al zilei' din Zori de Zi. Primul citat a fost postat pe data de 12 iulie 2008. Primul capitol din Zori de zi a fost lansat într-o ediţie specială a romanului Eclipsa. Zori de zi a fost lansat oficial pe 2 august 2008 şi o petrecere specială de lansare a avut loc în multe librării. În România romanul s-a lansat pe 12 iunie 2009, cu mult mai devreme decat era prevazut, la cererea fanilor.

Critici
Au fost în majoritate negative.

~Publishers Weekly a menţionat că problema principală era că „fiecare primeşte ceea ce vrea [...] Nimeni nu trebuie să renunţe la nimic sau să sufere decât temporar - cu alte cuvinte, s-a zis cu grandoarea.”
~Jurnalista Sara Rose a scris că fanii seriei vor fi încântaţi de „personajele atrăgătoare, umorul deosebit, obsesia cu privire la frumuseţe, focalizarea pe emoţii”, însă a menţionat că „cititorii obişnuiţi s-ar putea să fie dezamăgiţi [...] din cauza lipsei acţiunii.”
~The Independent a descris cartea drept „şocantă, de prost gust, groaznic de discriminatorie” adăugând că „Bella Swan trăieşte pentru a servi bărbaţii şi pentru a suferi.”
~Entertainment Weekly a notat Zori de zi cu un D, criticând aspru scena naşterii şi pasiunea obsesivă a Bellei pentru Edward, ca şi lipsa ei de alte scopuri în viaţă.
~The Washington Post a făcut comentarii de genul „...Meyer a înfipt un ţăruş direct în inima prea-iubitei ei creaţii” şi „Răsărit are o secvenţă de naştere care ar putea să inducă abstinenţa pe viaţă la tipurile mai sensibile”.
~Una dintre puţinele critici apreciative a apărut în The Daily News Tribune, un ziar dintr-un orăşel, în care Margaret Smith a scris „Ai putea şi tu să te îndrăgosteşti de suspansul şi de sensibilitatea mişcătoare - şi de cuplul neobişnuit care se luptă să găsească lumina în lumea lor înconjurată de întuneric.”.
~Nici fanii nu au fost foarte mulţumiţi de Zori de zi. Meyer a denumit aceste reacţii „efectul Rob”; ea este de părere că fanii au nevoie de timp pentru a aceepta sfârşitul cărţii Zori de zi, la fel cum au avut nevoie de timp pentru a accepta alegerea lui Robert Pattinson pentru rolul lui Edward în filmul Amurg.
Alte carti Amurg

Forever Dawn

Iniţial, Meyer a scris o carte denumită Forever Dawn, care era o urmare directă a evenimentelor din Amurg. Firul naraţiunii rămânea în mare acelaşi, atât doar că romanul era narat în întregime din punctul de vedere al Bellei, nu se punea prea mult accent pe prezenţa lui Jacob şi a vârcolacilor, Victoria şi Laurent erau amândoi în viaţă, şi exista şi un epilog. Meyer a declarat că s-ar putea să posteze cândva câteva părţi din această lucrare nepublicată. „Sunt câteva lucruri despre care membrii familiei mi-au spus că le-au simţit lipsa [în serie] aşa că voi începe de acolo.”, a adăugat ea.


Midnight Sun

Midnight Sun, in romana Soarele de la miezul noptii este cartea din perspectiva lui Edward, bineinteles, scrisa si aceasta de Stephenie Meyer. In carte se intampla aceleasi lucruri ca si in Amurg, numai ca aceasta mai are si altceva in afara de intamplarile Bellei. De exemplu, cand cei doi s-au privit prima data in ochi, Edward nu a vrut asta intentionat. Deoarece sora sa, Alice, i-a strigat numele in gandul ei, acesta a avut intentia de a-si intoarce capul. Si asa a privit-o pe Bella.


Citate…mai speciale

“ Dar din pomul cunoasterii binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el vei muri negresit. “
Geneza 2:17
(Amurg)

“ Aceste patimi oarbe n-au norocul
Sa tina mult: ca pulberea, ca focul,
  Se mistuie la-intaia sarutare
  Si adesea au o jalnica urmare. “
“Romeo si Julieta”, Actul al II-lea, scena VI-a
(Luna Noua)

“ Mi-am indreptat umerii si am mers inainte sa imi intampin soarta, cu destinul meu langa mine pentru totdeauna. “
Stephenie Meyer
(Luna Noua)
                                                 Foc si Gheata

                             Unii spun ca lumea va sfarsi in flacari,
                                      Altii spun ca in gheaza.
                                  Din ce-am gustat eu din dorinta,
                                     Ii cred pe cei ce spun flacari.
                                  Dar daca ar fi sa pier de doua ori,
                             Cred ca am invatat destule despre ura
                                    Ca sa spun ca pentru distrugere
                                        E la fel de buna si gheata
                                                Si ar fi suficienta. “
Robert Frost
(Eclipsa)
  - Mi-ai dat norii frumos la o parte.
El ofta.
    - Norii cu care m-am descurcat. Dar nu pot sa lupt cu o eclipsa.”
Stephenie Meyer
(Bella & Jacob; Eclipsa)

“ Poate daca alerg suficient de departe, nu voi mai auzi niciodata…
  Mi-am fortat picioarele si mai repede, lasandu-l pe Jacob Black sa dispara in urma mea.”
Stephenie Meyer
(Jacob; Eclipsa)

“ Copilaria nu se masoara de la nastere pana la o anumita varsta la care copilaria este depasita, iar lucrurile copilaresti sunt date deoparte. Copilaria este regatul unde nimeni nu moare. “
Edna St. Vincent Millay
(Zori de Zi)

“ Si totusi, sa spunem adevarul, ratiunea si dragostea nu-si au locul impreuna in vremurile astea. “
Wiliam Shakespeare – “Visul unei nopti de vara, Actul III, Scena 1
(Zori de Zi)

“ Viata e aiurea si apoi mori. Mda, as vrea eu sa fiu asa de norocos. “
Stephenie Meyer
(Jacob; Zori de Zi)

“ Afectiunea personala este un lux pe care il poti avea numai dupa ce sunt eliminati toti dusmanii tai. Pana atunci, toti cei pe care ii iubesti sunt ostatici, disipandu-ti curajul si corupandu-ti ratiunea.
Orson Scott Card – “Imperiul”

“ Si apoi am trait mai departe fericiti in aceasta mica, dar perfecta bucata de eternitate.”
Stephenie Meyer
(Bella; Zori de Zi)


Alte date


Editura: RaoAnul Aparitiei: Amurg – a aparut in SUA in anul 2005 si in Romania             
                                                                                                        in luna Mai, anul 2008.
                          Luna Noua – a aparut in SUA in anul 2006.
                          Eclipsa – a aparut in SUA pe 7 august 2007 si in          
                                                                                               Romania pe 13 martie 2009.
                        Zori de Zi – a aparut in SUA in anul 2008Capitole si pagini: Amurg – 373 pagini/24 capitole
                              Luna Noua – 475 pagini/24 capitole 
                                   Eclipsa – 539 pagini/ 27 capitole
                                  Zori de Zi – 758 pagini/ 39 capitole
                                                                                                                              

Niciun comentariu: